Secrete Culinare

Secretul culorii intense de la ouale de Pasti. Cum sa le faci cat mai rosii

Pe Valea Oltetului, singura zona din judetul Olt unde se mai pastreaza mestesugul incondeierii oualor de Pasti, culorile folosite traditional sunt rosu, galben si negru, insa, spune mesterul Dana Voicu, pentru cei care doresc o paleta mai larga natura este deosebit de generoasa.

Pentru ca putini sunt cei care s-ar incumeta, fara pic de „antrenament“, sa incondeieze oua, Dana Voicu a dezvaluit cum putem obtine oua de o culoare anume. Rosul, spune pastratoarea traditiei, se poate obtine din petale de mac.

„Daca macul era inflorit, se foloseau petale proaspat culese, atunci cand Pastele se sarbatorea devreme se foloseau petale culese cu un an inainte, uscate si pastrate dupa o reteta anume. Oricum, era vorba de o munca istovitoare, la un litru de apa fiind necesare o jumatate de kilogram de petale de mac. Se obtine insa un rosu intens, extraordinar“, spune mesterul. Tot rosu, insa mai mult spre roz sau violet, se obtine din foi de ceapa rosie, sau din sfecla rosie.
“O alta varianta ar fi sa fierbem ouale inainte si sa le punem la vopsit in fiertura de foi de ceapa, sfecla sau ce altceva am mai folosit“, mai spune Dana Voicu.

Tot foile de ceapa, aurie, de data aceasta, pot fi folosite pentru a se obtine galben. Si tot galben se mai obtine din coaja de mar paduret, care se desprinde de pe copac si se introduce ca atare la fiert. In respectiva fiertura ouale trebuie lasate cateva zeci de minute sau chiar o ora-doua pentru a capata culoarea intensa.