Secrete Culinare

Gogoși cu budincă de vanilie și nuci – un desert dulce, ușor de preparat, pe care îl mănânci fără să respiri. Atât de bun e!

Gogosile cu budinca de vanilie si nuci sunt preferatele mele. De cand am descoperit aceasta reteta, doar asa prepar gogosile. Sunt foarte gustoase.

Ingrediente pentru aluat:

1 kg faina de grau, 50 gr drojdie
300 ml lapte, 6 galbenusuri, 1 ou
6 lingurite ulei de floarea soarelui, 1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema de budinca:

1 plic budinca, 500 ml lapte
1 galbenus, 100 gr zahar
100 gr unt
In plus:

200 gr zahar pudra
150 gr nuca maruntita
200 ml ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
Mod de preparare:

Dizolvam drojdia in 100 ml lapte si o punem deoparte intr-un loc cald pentru aproximativ 15 minute.

Cernem faina de grau cu praful de copt intr-un bol incapator. Adaugam 200 ml lapte, oul, galbenusurile, uleiul de floarea soarelui, zaharul vanilat si sarea.

Adaugam apoi drojdia si framantam aluatul. Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam intr-un loc cald aproximativ 1 ora pentru a avea timp sa creasca.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il transferam pe blatul de lucru presarat cu faina. Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotunda, decupam cercuri din aluat pentru a forma gogosile.

Acum putem pregati crema. Dizolvam praful de budinca, zaharul si galbenusurile in 100 ml lapte. Laptele ramas il punem la fiert. Cand fierbe, adaugam budinca si amestecam bine pana se ingroasa.

Lasam budinca sa se raceasca. Batem untul cu mixerul, apoi adaugam treptat budinca rece. Amestecam bine pana obtinem o crema neteda.

Punem intr-o tigaie adanca 200 ml ulei de floarea soarelui. Lasam uleiul sa se incalzeasca, apoi punem gogosile in tigaie. Prajim gogosile pe ambele parti.

Dupa ce le-am prajit, le taiem pe jumatate pentru a le putea umple cu crema de budinca. Presaram peste gogosi zahar pudra si nuca maruntita, apoi le putem servi. Pofta buna!