Secrete Culinare

Prăjitura Alcazar – Rețetă foarte veche, luată dintr-un caiet de-al stră-bunicii

În acest articol vă prezentăm rețeta pentru o prăjitură deosebită, migăloasă, cu multe foi, care pur și simplu se topește în gură. Prăjitura Alcazar este un desert ușor de preparat, dar are secretele ei și necesită puțin mai multă atenție.

Pentru a prepara acest desert, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru foi:

9 albușuri
praf de sare
9 linguri de zahăr
18 linguri de nuci măcinate
esență de vanilie

Pentru cremă:

9 gălbenușuri
9 linguri de zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
4 linguri de lapte
300 g unt
puțină zeamă de lămâie
3 linguri de cacao

Pentru glazură:

3 linguri de cacao
150 g de ciocolată
50 g unt
4 linguri de lapte

Cum se prepară această prăjitură?

În ceea ce privește foile, se împart cantitățile la 3. Vom obține astfel 3 foi. Mixăm 3 albușuri cu puțină sare, adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când acesta se topește și bezeaua devine tare. Se adaugă apoi nucile măcinate și esența de vanilie, amestecând cu o lingură pentru a evita lăsarea bezelei.

Similar procedăm și pentru celelalte două foi.

Se coc foile în cuptorul preîncălzit 10 minute la temperatura de 180 de grade Celsius, într-o tavă de 20 x 25 cm sau într-o tavă de dimensiuni apropiate. Se tapetează tavă cu hârtie de copt.

Așteptăm să se răcească foile. Folosim un cuțit cu lama ceva mai lungă pentru a le dezlipi de hârtia de copt.
În ceea ce privește crema, se mixează gălbenușurile cu zahărul și se adaugă treptat laptele. Se pune crema pe baie de aburi timp de 10-15 minute, până se îngroașă suficient. Așteptăm să se răcească.

Untul, aflat la temperatura camerei, îl mixăm puțin și adăugăm treptat câte o lingură din crema răcită. La final, se adaugă puțin câte puțin din zeama de lămâie. Se împarte crema în două părți: o parte rămâne galbenă, iar în cealaltă parte adăugăm cele 3 linguri de cacao.

Pentru a realiza glazura, se pun ingredientele într-o cratiță cu strat dublu, la foc mic, și se amestecă folosind un tel până la omogenizare.

Asamblăm prăjitura astfel…

foaie
cremă galbenă
foaie
crema cu cacao
glazură
Poftă bună!