Secrete Culinare

Cum se fac cei mai buni mici

Ingrediente:

– 1 kilogram carne tocata (carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne);

– 8 grame de piper proaspat pisat marunt;

– 12 grame de cimbru uscat cat mai proaspat pisat marunt;

– 4 grame de enibahar pisat marunt;

– 2 grame de coriandru pisat marunt;

– 2 grame de chimion turcesc pisat marunt;

– 1 gram de anis stelat (anason stelat) pisat marunt;

– 8 grame de bicarbonat de sodiu;

– 1 lingurita de zeama de lamaie;

– 1 lingura de untdelemn (ulei);

– 1 capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute;

– 500 ml zeama de oase.

Nota: la cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, cate o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Preparare:

1. Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece (fiecare) kilogram de carne.

2. Se framanta carnea intr-un vas pe masura timp de un ceas (60 minute), adaugand la inceput bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamaie. Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat, uniform si putin cate pu?in.

3. Amestecul se acopera si se da la ghetar (frigider) o zi si o noapte, dupa care se scoate, se lasa cateva ceasuri (ore) la dezmortit si se mai framant? o data pret de o jum?tate de ceas (30 minute) cu restul de zeama de oase dezmortita.

4. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatana pentru fiecare kilogram de carne, care se lasa la tras (marinat) o jum?tate de ceas (30 minute). Se stoarce mujdeiul de usturoi intr-un tifon (sita), se adauga sucul de mujdei si se mai framanta o data amestecul pret de un sfert de ceas (15 minute). Se da din nou la ghetar (frigider) pana a doua zi.

5. Pret de trei ceasuri (3 ore) inainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate amestecul de la ghetar (frigider), pentru a se incalzi si muia; dupa trei ceasuri (3 ore) sau cand s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn (ulei) pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la zvantat un ceas (60 minute).

6. Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungandu-se din cand in cand cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur imprejur. Gratargii nostri intorc fiecare mititel doar de trei ori pana este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci.

Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Musard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca (ardei iute). Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice cum numai la noi sunt.