Secrete Culinare

Tort Ecler – rețetă fără coacere, cu blat de biscuiți și un gust deosebit

Acest tort este unul din preferatele mele pentru ca il prepar rapid si este foarte cremos. Are 2 tipuri de crema si este extrem de usor de facut, mai ales ca nu ai nevoie de un cuptor.

Ingrediente pentru prima crema:

600 ml de lapte, 2 galbenusuri de ou, 100-150 gr de zahar
1 zahar vanilat, 1 budinca de vanilie, 2 lingurite de amidon
50 gr de unt
500-600 gr de biscuiti – pentru a forma blatul prajiturii

Ingrediente pentru a doua crema:

300 gr de mascarpone, 300 ml de frisca lichida
2 plicuri de gelatina, 150 gr de zahar pudra
Pentru glazura aveti nevoie de – 100 ml de frisca lichida (33% grasime) + 100 gr de ciocolata neagra

Mod de preparare:

Se pun la foc 450 ml de lapte, se adauga zaharul si untul si se amesteca pana se dizolva zaharul si se topeste untul. Intre timp, putem pregati ”blatul”.

Intr-o tava patrata, se aseaza primul strat de biscuiti.

Cei 150 de ml de lapte ce au ramas, se amesteca bine cu galbenusurile, zaharul vanilat, amidonul si praful de budinca – acest amestec se adauga peste laptele de pe foc si se amesteca constant pana incepe sa se ingroase. Cand este gata, se pune peste primul strat de biscuiti (asa, fierbinte).

Peste crema se aseaza al doilea strat de biscuiti si vom putea pregati a 2a crema.

Se bate frisca cu zaharul pudra si mascarpone pana isi dubleaza volumul si devine mai ferma si mai cremoasa. Se adauga gelatina (trebuie sa o dizolvati inainte) si se amesteca din nou. Se lasa 10-20 de minute in bol dupa care poate fi turnata peste stratul de biscuiti. Se acopera din nou cu biscuiti si se pregateste glazura de ciocolata.

Se pune frisca lichida la foc mic iar cand aproape fierbe, se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca totul foarte bine. Se ia de pe foc (sa nu fiarba) si se adauga peste biscuiti si se pune la frigider pentru 2-3 ore.