Secrete Culinare

De ce nu se curăță cartofii noi de coajă. Motivul este uluitor

Cartofii se numără printre cele mai îndrăgite și consummate alimente.

Multele variante în care pot fi gătiți îi fac nelipsiți de pe mesele românilor, indifferent de anotimp sau ocazie.

Dar cartofii nu sunt numai gustoși și ușor de pregătit, sunt și niște surse perfecte de nutrienți importanți, esenșiali pentru o sănătate de fier.

Cartofii noi, de exemplu, sunt și mai sănătoși pentru că pot fi consumați fără a fi decojiți, cea mai mare cantitate a nutrienților aflându-se ân coajă. În coaja cartofilor noi se află peste 50 de fitonutrienți, cu acțiune antioxidantă și antitumorală, dar și fibre alimentare, vitamine din complexul B și compuși fenolici cu effect cardiotonic. Contrar părerilor, cartofii sunt sursa de carbohidrați cu cele mai puține calorii – 85 kcal/100 g. Iar amidonul din cartofi este un carbohidrat complex, a cărui digerare duce la eliberarea lentă a glucidelor în organism (19 glucide/100 gr.), lucru care nu va duce la creșterea bruscă a glicemiei. Cartofii oferă energie, prelungesc senzația de sațietate, sunt o sursă importante de fibre și au multe beneficii pentru sănătate.

Reteța de cartofi noi la cuptor cu usturoi verde
Ingrediente: 1 kg cartofi noi, 30 ml ulei, sare grunjoasa și piper (după gust), 1 căpățână de usturoi verde, verdeata (după preferință).

Mod de preparare: Se încălzește cuptorul. Cartofii noi se spală bine cu un burete abraziv, fără a-i curăța de coajă, se taie în rondele și se trec printr-un jetde apă rece. Se scurg bine și se așează într-o tavă. Usturoiul se curăță, se toacă mărunt și se pune peste cartofi. Se adaugă uleiul, sarea, piperul și ceva verdeață. Se amestecă bine tot și se dă la cuptor pentru 40-45 de minute, până sunt pătrunși și frumos rumeiți.