Secrete Culinare

Borș verde de miel

Deși mai avem aproximativ o lună până la Paște, gospodinele vorbesc pe unde apucă despre meniul special, cozonac, ouă, pască, miel etc. Borșul de miel este nelipsit de pe masa creștinilor, unii gătindu-l așa cum s-au obișnuit după rețete rămase de la părinți ori bunici.

În materialul acesta, borșului de miel i s-a mai adăugat un cuvânt: verde, pe considerentul că multe din igrediente au această culoare. Să aflăm rețeta.

Ca ingrediente, descoperim:

500-600 g carne de miel, 14-15 fire de ceapă verde, 7-8 fire de usturoi verde, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar. 1 legătură de leuștean, 1 ½ lingură de orez, 2 linguri de smântână, 1 ou, sare, 1 l apă, 1 l borș.

Lipsesc după cum vedeți rădăcinoasele.

Preparare:

Se alege capul, partea de jos a picioarelor și o bucată, două, de piept de miel. Carnea se curăță de pielițe și se spală bine, la fel și capul, care se opărește. Cu un cuțit, se înlătură pielița de pe limbă.

Se așează carnea și capul într-o oală cu apă la foc, iar când a început să clocotească, se înlătură spuma. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se toacă mărunt și se adaugă în ciorba care clocotește, după ce nu se mai formează spumă.

Când carnea este aproape fiartă, se adaugă orezul ales și bine spălat. După câteva clocote se pune borșul care a fost fiert separat și spumat și se lasă să mai fiarbă 10-15 minute, când ciorba este gata.

Se curăță, se spală și se toacă mărunt pătrunjelul, mărarul și leușteanul, se pun în ciorbă, se acoperă oala, apoi se trage pe marginea mașinii, unde se mai lasă 5-10 minute pentru ca verdețurile să-și lase aroma. Se drege cu ou și cu smântână.