Secrete Culinare

A gasit 4 metode simple sa pastreze strugurii peste iarna

De foarte mult timp strugurii si vita de vie inseamna rodul: sanatate, belsug si noroc. Cresterea strugurilor a fost printre primele ocupatii cunoscute. Vita de vide pe meleagurile nostre e cunoscuta inca din mileniul III inainte de era noastra, iar pe timpul lui Burebista devenise asa de populara, incat marele rege al traco-dacilor a ordonat din motive morale distrugerea ei, dar asta n-a insemnat ca strugurii si vita de vie au disparut din zona Carpatilor. Iata cateva metode simple si rapide pentru a avea struguri toata iarna.
In borcan: Folositi borcane de sticla pe care le sterilizati si le uscati foarte bine. Puneti radacini de hrean spalate bine si taiate bucati, pe fundul borcanelor. Umpleti borcanul cu boabe de struguri. Borcanele se pastreaza la rece, inchise ermetic.

In butoaie: Folositi un butoi de lemn in care puneti aproximativ 3 kg de radacini de hrean pentru 40 kg de struguri. Inchideti butoiul cu capac si tineti-l intr-o camera mai racoroasa pana in decembrie. In ianuarie se poate muta in pivnita la 1-2 grade Celsisus.

Struguri murati: Pentru aceasta variante se folosesc struguri semicopti, cu gust acrisor. Se pun intr-un recipient mai inalt si se toarna peste ei saramura. Pentru saramura amestecati 3 lingurite de zahar si o lingurita de sare, la fiecare litru de apa. Deasupra strugurilor se pune o farfurie si o greutate pentru a tine strugurii scufundati in lichid. Strugurii trebuie sa fie tot timpul acoperiti de lichid. Dupa 3-4 saptamani, strugurii murati sunt buni pentru consum.

Struguri marinati :Din 500 g zahar, o lingura sare, 7 bobite de piper negru, 5 bucati de cuisoare, o bucatica de scortisoara, 1 pahar de otet de 9% si un litru de apa se prepara marinata. Alegeti struguri cu pielita groasa, spalati bine, taiati in ciorchini mai mici si puneti in borcane. Turnati peste ei marinata rece. Borcanele se aseaza apoi intr-un vas mai mare cu apa rece. Pe fundul vasului puneti un prosop gros. Puneti vasul pe foc, asteptati pana incepe sa fiarba si lasati pe foc 5-6 minute. Apoi dati deoparte si acoperiti cu un capac.